HomeЗдраве5 здравословни алкохолни напитки, с които да замените бирата

5 здравословни алкохолни напитки, с които да замените бирата

Разберете как да пиете "здравословно"

През лятото е хубаво да наблегнете на течностите и да намалите алкохола. Разбира се, в горещините е трудно да устоите на изкушението на една ледена студена бира, а след първата идва и втората и от там идва прочутата реплика “Знам я твоята една бира…”. Бирата има редица отрицателни ефекти – тя подува корема, води до напълняване и още куп други вредни за организма неща.

Затова ето няколко по-здравословни напитки, с които да замените бирата през лятото. Разбира се, не прекалявайте с употребата на алкохол. Консумирането на 1-2 напитки дневно е полезно за сърцето и ни помага да разпуснем от натовареното ежедневие. 

Червено вино

Макар, че червеното вино не е подходящ избор за лятото, то съдържат много антиоксиданти, които предпазват клетките в организма от увреждане и подобряват работата на сърцето. Разбира се, голяма част от тези вещества се съдържат и в бялото вино и розето, но в по-малки количества. Червеното вино подобрява работата на мозъка, костната плътност и общото здраве на сърдечносъдовата система. Избирайте по-натурални вина, които по-малко натоварват работата на черния дроб.

Шампанско

По принцип това е напитка, с която отпразнуваме по-специални поводи, но проучване от 2013 година публикувано в Reading.ac.uk. установява, че шампанското подобрява паметта, работата на мозъка и намалява рисковете от деменция.

Текила

Мнозина имаме лоши спомени от препиването с текила. Тя е доста коварна и често ни подхлъзва да злоупотребим с нейното количество. Някои изследвания показват обаче, че текилата подобрява костното здраве, тъй като спомага за по-доброто усвояване на калция. Освен това някои видове текила са доста по-нискокалорични сравнение с бирата. Това ги прави лесно усвоими.

Уиски

Уискито също е богато на антиоксиданти. Изследване публикувано в Healthline разкрива, че умерената употреба на този вид алкохол намалява риска от сърдечни заболявания. Разбира се – не прекалявайте и повече от 50гр не е препоръчително, но все пак е малко по-подходящ от бирата.

Комбуча

Тази напитка е слабо популярна у нас. Тя се получава от ферментирането на определен вид чай и има силно алкохолно съдържание. На пазара се предлага и твърда комбуча, която по алкохолно съдържание отговаря на това на бирата, но има далеч по-благоприятно въздействие върху организма ни. Тя намаля общите нива на холестерола и подобрява храносмилането. Също така в някои видове са нискокалорични и не съдържат захари.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ