HomeЗдраве5 сутрешни навика, които вредят на здравето

5 сутрешни навика, които вредят на здравето

Разберете кой от сутрешните Ви навици е в основата за липсата на енергия и настроение след като се събудите.

Събуждането сутрин е трудна задача за много хора. Ако имате чувството, че ви е ударило камион след като си отворите очите при звука на алармата и няма сила, която да ви изкара от леглото, то със сигурност трябва да промените нещо в режима си. Лягайте си по-рано и не използвайте телефона поне половин час преди да си легнете. 

Това е добро начало, за да си осигурите по-качествен сън, но знаете ли, че всъщност проблема ви може да не е, че не се наспивате достатъчно. Напълно е възможно някой от сутрешните ви навици, които правите да е в основата за липсата на енергия и настроение след като се събудите.

Трябват ви няколко аларми, за да станете

Много хора си навиват поне 2-3 аларми през различно време, за да са сигурни, че няма да се успят и ще станат. това обаче, е много грешен метод, тъй като по този начин обърквате мозъка и шансът да имате лоша сутрин е много по-голям. Повечето хора се събужда и поглеждат часовника, след което решават, че имат още 10-15 минутки да си доспят. Това не е добре за организма и обърква неговата рутина. Затова не затваряйте очи след първата аларма и станете веднага! Ще имате много по-ведро утро!

Разсънване на тъмно

Тялото ни реагира на светлината и тъмнината. Със сигурност сте се събуждали неведнъж, когато слънчевите лъчи навлязат в спалнята ви. Това е така, защото тялото ни приема сигнала, че навън вече е светло и е готово за ставане. Когато се събудите – дръпнете завесите или отворете щорите. Вдишайте от свежестта на утрото и дори може да направите няколко леки упражнения. Ще се почувствате много по-енергични!

Кафе

Навикът да се събуждаме с чаша кафе в ръка може да ни изиграе лоша шега в по-късен етап от живота ни. Не пийте кафе на гладно и приемайте вода с него. Много хора не закусват и до обяд са само на кафета и цигари. Въпреки, че кофеинът в кафето ни действа ободрително и ни помага да се настроим за работния ден, липсата на храна след сън може да доведе до редица здравословни проблеми!

Закуска

Не случайно е казано, че закуската е най-важното хранене и не бива да я пропускаме. Тя ни зарежда с енергия и ни дава сила да се впуснем в рутинното ежедневие.За съжаление късното ставане понякога ни пречи да си направим качествена закуска, поради което в бързината да не закъснеем прибягваме до консумацията на пакетирани храни и закуски. Често дори пропускаме закуската, защото просто нямаме време за нея. Това може да доведе до преяждане по-късно и проблеми с храносмилането.

Липса на движение

Нямаме сили да станем от леглото, а какво остава за сутрешна гимнастика. Имаме чувството, че ще заспим прави, докато си пускаме кафето от машината. Леките упражнения и разтягания сутрин могат да подействат много тонизиращо и енергизиращо на тялото. Ще подобрите притока на кръв и ще сте готови за началото на деня и неговите предизвикателства.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ