HomeЗдравеКолко крачки на ден да правим, за да бъдем здрави

Колко крачки на ден да правим, за да бъдем здрави

Колко е минималният брой на ден

Застояването вкъщи или на работа неминуемо ще ви се отрази зле на общото здраве. Няколко килограма повече, трудно заспиване, липса на настроение и ред други проблеми могат да бъдат причинени от липсата на достатъчно движение. Може би вие сте активен човек и ще ви се стори невероятно да чуете, че има хора, които могат да не излизат с дни от дома си и единствените разходки, които правят е от дивана до хладилника. 

Тялото ни има нужда от движение всеки ден. Ако работата ви е наблизо – ходете пеша или с колело. Старайте се да се движите колкото се може повече и много скоро ще забележите положителна промяна не само в телосложението си, но и в настроението. Ще бъдете бодри, енергизирани и тонизирани. 

По колко крачки трябва да правим на ден

През 2018 година е проведено изследване публикувано в списанието Scientific Reports, което развенчава общоприетия мит, че трябва да минавате поне 10 000 крачки дневно. От него става известно, че броят крачки, който правим не е точния индикатор за физическото ни здраве. Трябва да отбележим, че въпросните 10 000 крачки произлизат от маркетинговата стратегия на водеща японска компания свързана с известно приложение за измерване на крачките. Проучване публикувано в JAMA Internal Medicine доказва, че са ни достатъчни само 4 400 крачки дневно, за да намалим рисковете за здравето си.

Всъщност редовните упражнения трябва да бъдат част от живота ни. Дори 15-20 минути ще са достатъчни, за да се предпазим от обездвижване. Също така интензивното кардио ще ви бъде от много по-голяма полза, отколкото това да направите 10 000 крачки. Не е важно разстоянието, което изминавате, а времето, за което го правите. Стремете се да изминавате по-бързо едно и също разстояние, отколкото да го увеличавате.

Разхождайте се по-често в природата. Именно върху това се е фокусирало изследване публикувано в Scientific Reports. В него са участвали над 20 000 души и всички докладват, че имат по-добро здраве, когато са били поне веднъж в седмицата сред природата. Разходките в гората или планината подобряват не само физическото ни здраве, но ни зареждат и емоционално. 

Не си поставяйте определен брой крачки като фикс идея. Стремете се да се движите колкото може повече и прекарвайте повече време навън. Зареждайте от слънцето, зеленината и спокойствието на природата. Както казахме вече – дори кратка 20-минутна тренировка ще подобри движението на кръвта в тялото и ще бъде достатъчна за по-добро здраве.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ