HomeЗдраве9 естествени средства, с които да повишите енергията и да смените кафето

9 естествени средства, с които да повишите енергията и да смените кафето

Разберете кое от тях не ползвате

Не бива да разчитаме само на кафето или други напитки, от които да се почувстваме одобрени и изпълнени с енергия. Консумацията на енергийни напитки трябва да бъде уморена и да не прибягваме до тях всеки път, когато се чувстваме уморени и без настроение. Потърсете друг източник, от който да се зареждате и да бъдете тонизирани и изпълнени с енергия през деня.

Движение

Заседналият начин на живот е сред основните причини за липса на енергия, настроение и чувство на умора. Спортът действа тонизиращо на тялото. Лек крос в парка, каране на колело или други разходка в парка могат да бъдат напълно достатъчни. Освен, че ще се зареди с енергия, ще подобрите и качеството си на сън. 

Достатъчно сън

Осигурете си качествен сън. Трябва да спите поне 7-8 часа на нощ. Нито повече, нито по-малко. Постарайте се да си направите график за сън – лягайте и ставайте по едно и също време. Това ще подобри циркадния ритъм.

Подобрете стила си на обличане

Има много начини, с които да повишите нивата на допамин в тялото си. Един от тях са хубавите дрехи. Доказано е, че дрехите могат да променят настроението и се чувстваме по-самоуверени, когато сме облечени добре. Затова се преобличайте дори, когато ходите до магазина и разнообразете гардероба си. Има още много цветове освен черното.

Пийте повече вода

По-голямата част от тялото ни е съставено от вода. Затова не бива да допускаме дехидратация, от която да почувстваме умора и липса на енергия. Денят ни трябва да започва с чаша вода. Пийте поне 2 литра на ден.

Изгонете стреса от живота си

Стресът може да бъде пагубен за общото ни здраве. Той изчерпва енергията ни и ни пречи да се радваме истински на живота. Намерете време за себе си, в което да се отдадете на любимото си хоби и по този начин да се отърсите за няколко часа от работата и проблемите в ежедневието.

Празнувайте

Отпразнувайте всеки един момент, който смятате, че трябва да отпразнувате. Намерете си причина, без значение колко е малка тя и се отдайте на щастието. Изпитайте радост, отърсете се от напрежението и заредете батериите. 

Ограничете захарта

Макар да ни дават прилив на енергия в някои случаи, то той е краткотраен. Заложете на здравословните храни, които ще ни осигурят сила и достатъчно енергия през целия ден. 

Комуникирайте повече

Човек не бива да живее в изолация. Бъдете социални и не се страхувайте от нови запознанства. В основите ни е заложено да разговаряме и да споделяме. Това ни зарежда с нови идеи и ни мотивира да поемем към нови предизвикателства. 

Дишайте дълбоко

Тялото ни има нужда от кислород, но не само, за да живее. Знаете ли, че дълбокото дишане може да промени настроението. Настъпването на повече кислород в белите дробове ни носи повече енергия. Неслучайно дишането е основна част в йога практиките. Задръжте и вдишвайте дълбоко няколко пъти и по този начин ще осигурите допълнителен кислород, от който ще се образува повече енергия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ