HomeИнтересноИскате кристално чиста вода - разберете как да я опазите

Искате кристално чиста вода – разберете как да я опазите

Водата може да бъде замърсена с голямо разнообразие от вещества, като най-често срещаните примеси са желязо, хлор, тежки метали и бактерии. Списъкът всъщност е много по-дълъг.

Такова разнообразие от “замърсители” затруднява правилния отговор на въпроса как да направим водата по-чиста. Работата е там, че дори и в момента, въпреки технологичния прогрес, няма нито един филтър, който да се справи с всички съществуващи видове замърсяване.

Освен това е важно да се отбележи, че дори по пътя към потребителя, водата продължава да е замърсена. Естествено, пиенето на такава вода е силно нежелателно и за да стане подходяща за пиене и готвене, се препоръчва инсталирането на специални системи за пречистване.

Поради тази причина, за да осигурите доставката на кристално-чиста вода във вашата къща или апартамент, трябва да се погрижите и да си купите специална система за пречистване. Такава включва няколко филтъра наведнъж, всеки от които елиминира определен вид замърсяване или примеси.

И така, нека разгледаме по-подробно, какво замърсяване на питейната вода може да застраши вашето здраве, както и здравето на вашето семейство и приятели, как можете да определите тяхното присъствие и какъв филтър е необходим, за да ги елиминирате.

Понякога е възможно да се определи наличието на примеси във водата по външния й вид, например мътна вода показва, че съдържа суспендирани и / или колоидни примеси. Освен това мътността на водата може да сигнализира, че има повишено съдържание на въздух.

Суспендираните и колоидни частици включват съединения на силиций, желязо, алуминий, както и продукти на гниене и жизнена дейност на животни или растения. За да се освободи водата от тези вещества, може да се използва комбинация от въглеродни и механични филтри. За първото е подходящо използването на активен въглен, за второто – инертно зареждане. Тези филтри улесняват пречистването на водата у дома и спестяват въпроса как да направите водата по-чиста.

Освен че е мътна, водата може да има и характерен цвят. Цветът на водата може да се смята за сигнал за покупката на нов по-подходящ филтър. Така във водата, която има жълтеникав оттенък, вероятно е с превишено съдържанието на желязо и всякакви хуминови вещества. Червеникаво-кафяв оттенък показва наличието на окислено желязо във водата, сив оттенък от своя страна показва повишено съдържание на манган. За да се премахне този проблем е нужно да се използват механични филтри, след което е желателно водата да премине през филтър с въглищен пречиствател или през система за пречистване с обратна осмоза.

Не само външният вид на водата ни дава възможност да направим изводи за наличието на различни примеси в нея, но и нейният вкус и мирис. Ако чешмяната вода има миризма на плесен или риба, тогава може да се смята, че течността съдържа органохлорни съединения. Миризмата на развалени яйца показва или възможност канализацията да навлезе във водоснабдителната система, или жизнената активност на бактериите, които да образуват сероводород от сулфати. Миризмата на хлор предполага повишено съдържание на остатъчен хлор.

Всеки, който се интересува как да направи вода по-чиста и по отношение на миризма, може да си набави въглероден филтър или системата за пречистване на вода с обратна осмоза. Такава модерна система за пречистване на вода от различни примеси, които застрашават човешкото здраве е оборудвана с мембрана. Последната перфектно пропуска питейната вода и в същото време задържа повече от 95 процента различни замърсители.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ