HomeРецептиКак да съхраняваме зеле за зимата

Как да съхраняваме зеле за зимата

На малко и голямо е познато киселото зеле. От край време всички консервираме зеле за зимата, слагайки го в бидони и мариноваме.

Киселото зеле е подходящо, както за салати, така и за готвене през цялата зима. Не всеки, обаче знае как да запази зелето прясно, въпреки че всеки би искал, да знае тайната рецепта.

Как да съхраняваме зелето за зимата

Има най-разнообразни и сложни начини за съхранение на зеле за зимата. Сега ще ви разкажа за най-лесния начин. Само не си мислете, че след като е толкова просто, значи е лошо. Не, много е ефективен. Опитайте се да съхраните няколко глави зеле за една година по нашата рецепта и въпросът как да съхранявате зеле за зимата ще изчезне завинаги.

Рецепта как да съхраняваме зелето за зимата

Първо, зелето, което ще съхранявате или ферментирате за зимата, трябва да изберете само късни, “зимни” сортове. Главите на зелето се избират да са плътни, силни, в противен случай няма да се съхранят достатъчно дълго.

Всички повредени места трябва да бъдат добре отрязани – зелето трябва да изглежда перфектно. Също така отрязваме малко дръжката – оставяме няколко см.

Следващият етап: вземаме тънък филм (по-добре е да го купим широк – 45 см) и увиваме всяка глава зеле в два или три слоя от този филм. Малко е лепкава, така че завиването на зелето ще е лесно. Притискаме филма плътно към зелето, като се уверяваме, че няма „дупки“.

Как да съхраняваме зеле за зимата

Поставяме зелето, увито в лист фолио, дори в торбички или кутии, можете просто да го поставите на рафтовете (което е най-доброто, между другото). Зелето трябва да се съхранява в мазето, където е хладно. Стаята трябва да е добре дезинфекцирана, стените обработени с вар. В мазето е необходима достатъчна вентилация, тогава всички зеленчуци в него ще се съхраняват дълго и добре.

зеле

Сега ще е необходимо да се проверява поне веднъж месечно. Ако има някъде лист, който е започнал да гние, трябва да се отстрани. Това се случва рядко, но понякога се случва. Ако забележите гниене – разгънати, нарязани, увити листа, такива се махат. Необходимо да го увиете в нов филм, защото стария може да има остатъци от процеса на загниване и така да зарази останалите листа.

Ето този начин е много лесен. Вече знаете още един метод как да съхранявате зеле за зимата. Методът е прост и зелето може да се съхранява във филм до следващото лято.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ