Как се сушат кайсии в сушилня – няма да ги купувате повече от магазина
Знаете ли, че сушенето на кайсии може да стане лесно и у дома?
Пресните кайсии са богати на витамини, минерални соли и микроелементи, които са така необходими на човешкия организъм. И така, тук възниква въпросът: как да запазим богата реколта от плодове, за да им се наслаждаваме през цялата година. Може да замразите, консервирате и дори да изсушите кайсии за зимата.
Как се сушат кайсии в сушилня – няма да ги купувате повече от магазина
Сушените кайсии са ценен източник на калий и желязо, органични киселини, пектин. Сушени кайсии могат да се добавят към тестото, да се приготвят сосове от тях, а също и да се сервира като самостоятелно естествено лакомство.
Кайсиите могат да се сушат с костилка или без костилка – сушени кайсии. Кайсиите без костилки могат да бъдат изсушени в електрическа сушилня, просто нарязани на половинки или предварително накиснати в захарен сироп.
Сушените кайсии са много подобни на тези, които купувате в супермаркетите, но много по-здравословни.
Как се сушат кайсии в сушилня – няма да ги купувате повече от магазина
Преди сушене не забравяйте да изплакнете добре плодовете. За самият процес на сушене изберете узрели кайсии с твърда и месестата част (плът).
Как да изсушите кайсиите на половинки – инструкции стъпка по стъпка:
Етап 1
За правилното сушене на кайсии се нуждаем от нож, сушилня за зеленчуци, тенджера, гевгир.
Стъпка 2
Измийте добре 1 кг кайсия. Разделете на няколко порции.
Стъпка 3
Сложете да заври 1 литър вода и бланширайте кайсиите на порции по 1 минута.
Стъпка 4
Незабавно охладете кайсиите в ледена вода за 1 минута. Сложете в гевгир и оставете водата да се отцеди.
Стъпка 5
Кайсиите се разполовяват, като се отстраняват костилките. Подредете половинките кайсии на един пласт с разреза нагоре, върху решетките на електрическата сушилня за зеленчуци и плодове.
Стъпка 6
Изсушете парчетата кайсии, докато омекнат. Това ще отнеме около 12-15 часа. Съхранявайте сушените кайсии в сух, плътно затворен съд. Най-добре е такъв да е буркан с гумени уплътнения.
Бон апетит!