HomeИнтересноБългарияКъде се намира лобното място на Георги Бенковски

Къде се намира лобното място на Георги Бенковски

Знаете ли, за паметника и “Кървавото кладенче”? Те са чисти и добре поддържани. За това, къде се намира лобното място на Георги Бенковски ще поговорим в идните редове.

Лобното място на Георги Бенковски не е забравено

Паметникът и “Кървавото кладенче”, са местата, където турците са отсекли главата на Георги Бенковски, българският революционер. Това място се намира в тетевенския край наречен Рибарица. Лобното място се чисти и е добре поддържано.

В околността има парк с красива природа, беседки подходящи за почивка или пикник. Много местни и туристи дошли в региона да разгледат забележителностите, отсядат там.

Историческата местност Костина

Лобното място на Бенковски, се разполага на 3 км на юг от кв. “Костина” в самото село Рибарица.

На това място на 15 май 1876 г. е убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски, след като е бил предаден долно.

Как е предаден и убит Георги Бенковски

От историята е известно, че той е причакан в засада в мрак и мъгла още на вечерта. Прострелян е тогава от 16 турски дебнещи го заптиета. Това се случва, докато се опитва да прекоси река Костина по моста.

Какви са били заветните думи на Бенковски

Последните думи на българският революционер Бенковски са отправени към сподвижниците му, които още на момента изказали съмненията си по въпроса за сигурността на моста. Те казали: “Ти трябва да знаеш, че не се намираме на пловдивския мост, върху Марица, но в Тетевенския Балкан, на река Костина.”

Пагубната смърт на Георги Бенковски

Водачът на Априлското въстание Бенковски е убит на място и обезглавен.

Турците измиват отрязаната му и окървавена глава в “Кървавото кладенче”, което после от там получава името си.

След тази постъпка, умитата глава на революционера е предадена в ръцете на предателя му, за да я носи.

Години по-късно (10 години по справки от източници) Въльо, който бил предателят на Георги Бенковски, изработил сам дървен кръст и с него обозначил лобното място на водачът на Априлското въстание.

На същото това място, върху буково дърво Захарий Стоянов, сподвижникът на Георги Бенковски, издълбал кръст с инициали “Г. Б.” Този бук не може да се види сега там, защото е отсечен в далечната 1950 година при преустройването паметника на Г. Бенковски.

На датата 25 май, всяка година в местността “Костина” се прави поклон и се провеждат тържества в памет на загиналите. Интересни са всички спохождащи тържества. Актьори облечени като хората в миналото пресъздават събитията, разиграни точно, преди смъртта и свързани със самото залавяне на Георги Бенковски.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ