HomeИнтересноПолезно5 причини да ядем ябълки по-често

5 причини да ядем ябълки по-често

Колко от тях ще познаете

Това са плодовете, които можем да консумираме през цялата година! Сладки или горчиви – има за всеки вкус по нещо, както казват продавачите на пазара. Ябълките са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, поради което присъстват в повечето хранителни режими за отслабване или покачване на мускулна маса. 

Нужно е само една ябълка на ден, за да се възползвате от нейните невероятни свойства. Ако я консумирате редовно ще:

– намалите инсулиновата резистентност

– ще намалите риска от диабет

– регулирате лошия холестерол

– подобрите работата на сърцето

– подобрите работата на мозъка

– намалите риска от развитие на астма. 

Това са само част от здравословните ползи, които ще извлечете, ако консумирате редовно поне една ябълка дневно. Нека разгледаме в подробности 5 от най-популярните причини, поради които този плод присъства в менюто на хората избрали здравословното хранене!

Стимулира отслабването

Въпреки, че някои ябълки са по-сладки и съдържат известно количества захари, те трябва да бъдат част от хранителния ни режим, когато сме в калориен дефицит и искаме да отслабне. Една ябълка няма да ви попречи да свалите килограмите, но редовното й консумиране ще подобри храносмилането и следователно ще стимулира процеса на усвояване на хранителните вещества и изгарянето на мазнини.

Нискокалорични са

Ябълките са нискокалорични плодове с ниска плътност. Те са богати на фибри и ще ви заситят за няколко часа до следващото основно хранене. Може да похапвате без притеснение колкото поискате от тях. Те ще ви заситят и хидратират. Освен това ще подобрят храносмилането и перисталтиката. 

Богати на фибри

Изследване, което е продължило внушителните 24 години и в него са участвали 133 000 души изследва как ябълките влияят на загубата на тегло. Една група от участниците консумира плодове с богато съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс – ябълки, круши и т.н. Другата част консумира зеленчуци богати на нишесте – царевица, картофи и т.н. Изследването установява, че първата група отслабва, докато втората качва килограми, вместо да сваля. 

От изследването става ясно, че храните богати на фибри намаляват риска от покачване на килограми, тъй като фибрите засищат и намаляват чувството на глад и също така подобряват работата на червата. Те подхранват добрите бактерии, а има доказателства, които разкриват, че вредните бактерии малко или много са свързани със затлъстяването.

Важно е да знаете, че по-голямата част от фибрите са в кората на ябълката и когато ги изхвърляте пропускате съществена част от полезните й вещества.

Засищат и намаляват чувството за глад

Знаете ли, че ябълката е 85 % вода и богато съдържание на фибри? Една средно-голяма ябълка ще ви бъде достатъчна, за да потиснете глада и да се заситите до основното хранене. За сведение ще отбележим, че в 5-седмично изследване, в което са участвали 58 души, е установено, че хората, които са консумирали ябълка преди основно хранене са приели по-малко калории сравнение с тези, които са пили ябълков сок, например. Причината се крие в съдържанието на фибри, което е по-високо в суровата ябълка сравнение с това в ябълковото пюре или сок.

Естествен заместител на сладкото

Когато ви се похапва нещо сладко – хапнете ябълка! Тя е с нисък гликемичен индекс и не покачва рязко нивата на кръвна захар. С нейна помощ ще притъпите глада за шоколад и торти!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ