HomeРецепти6 причини да започнем да пием сок от цвекло

6 причини да започнем да пием сок от цвекло

Нискокалоричен е и може да го консумирате без да се притеснявате!

Цвеклото неслучайно е считано за суперхрана. В една чаша сок от цвекло ще получите истинска витаминозна бомба, която ще направи чудеса със здравето ви! В нея се съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Специфичният му вкус обаче, отблъсква много хора да се възползват от неговите невероятни качества. Хубаво е да знаете, че то е най-полезно в суров вид, защото готвенето му каквато и да било форма унищожава веществата в него. 

Най-лесният начин да го консумирате, е под формата на сок. За по-добър вкус може да добавите морков, ябълка, ананас, лимон или друг любим плод или зеленчук. Когато го изцеждате – не махайте пулпата, тъй като в нея се съдържат фибрите! Най-доброто време за пиене на сок от цвекло е сутрин – около половин-един час преди закуска. Не го оставяйте да престои в хладилника, а най-добре го консумирайте веднага след сок. 

Ето кои са най-важните ползи от пиенето на сок от цвекло!

Сваля високо кръвно

Редица изследвания са доказали, че сока от цвекло може да регулира кръвното налягане и да го сваля, когато е високо. Причината за това са естествените нитрати в него, които подобряват притока на кислород към мозъка, мускулите и кръвоносната система. По този начин действа понижаващо на високото кръвно.

Подобрява кожата

То е мощен антиоксидант и неминуемо ще се отрази добре върху външния вид на кожата. Освен това е богато на витамин C, който изравнява тена на кожата и едновременно с това придава блясък. 

Детокс

Цвеклото има уникални детоксикиращи функции. То е богато на беталаини, които пречистват тялото и имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни функции. Неслучайно е определяно като естествена защита за черния дроб от природата! То подобрява работата му и спомага за изхвърлянето на токсините. Глицинът и метионинът възпрепятстват мастните киселини да се натрупат и стимулират работата на чернодробните клетки.

Дава енергия

Неслучайно много професионални спортисти започват деня си с чаша прясно изцеден сок от цвекло. То разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кислород в тялото. Следователно това ще подобри енергията и издръжливостта от спортна гледна точка. Най-добре го пийте сутрин или час преди тренировка.

Подобрява храносмилането

Фибрите, които се съдържат в цвеклото подобряват храносмилателните процеси в тялото. В комбинация с бетаинът, за който също има данни, че подобрява здравето на храносмилателната система, чаша сок от цвекло е страхотен еликсир при проблеми със стомаха!

Регулира кръвната захар

Въпреки, че цвеклото има немалко захари в своя състав, той може да регулира нивата на кръвната захар. Естествените захари в него се отделя много по-бавно и предотвратяват внезапното покачване на инсулина!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ