HomeИнтересноПолезно5 трика за намаляване на изпотяването

5 трика за намаляване на изпотяването

Ето няколко хитри трикове, с които бихте могли да намалите изпотяването и да се чувствате по-добре в кожата си, без срамните петна по дрехите и неприятната миризма.

Изпотяването е естествен начин на тялото да се справи с горещините. По този начин тялото се охлажда. При всеки човек обема на изпотяване е различен и зависи от редица фактори – физическа активност, тегло, здравословно състояние и т.н. Тук е мястото да отбележим, че с потта, която отделяме губим много ценни минерали и течности.

Въпреки това обилното изпотяване може да създаде известен дискомфорт в нас и за околните. Ето няколко хитри трикове, с които бихте могли да намалите изпотяването и да се чувствате по-добре в кожата си, без срамните петна по дрехите и неприятната миризма.

Използвайте анти-изпотяващ препарат преди лягане

Мнозина са свикнали да използват ролоните преди да излязат навън, но не осъзнават, че по този начин не позволяват на продукта да проникне достатъчно, за да достигне до потните жлези и да намали изпотяването. Поради причина – използвайте ги вечер преди лягане и моментално ще забележите разликата!

Заложете на по-свободни и дишащи материи през горещините

Макар модата да е да носим прилепнали дрехи по тялото си, то в горещините опитайте да избягате от нея и да заложите на по-свободните модели и дишащи материи. Така ще намалите запаряването и значително ще редуцирате обема на изпотяване. И не на последно място – ще ограничите образуването на потни петна по дрехите!

Обърнете внимание на хранителния си режим

Може да ви прозвучи странно, но храната също оказва влияние върху изпотяването. Сигурно ви се е случвало да хапнете нещо прекалено люто за вашия вкус и да ви избие пот около носа и очите? Затова ограничете пикантните храни и намалете подправките в ястията. Заложете на по-леките и сезонни храни. Обърнете внимание и на кафето, тъй като съдържащия се в него кофеин стимулира възбужда нервната система и стимулира изпотяването. В този ред на мисли трябва да добавим, че кафето спомага за дехидратирането на организма и затова може да намалите неговия прием през лятото.

Увеличете приема на вода и ограничете алкохола

След като повдигнахме темата за хидратацията на тялото, трябва да отбележим, че тя върви ръка за ръка с изпотяването. Приемът на достатъчно количество вода през лятото ще контролира изпотяването. Дехидратацията през горещите летни дни може да бъде много опасно, а освен това и да увеличи нивата на изпотяване. Ако не приемате достатъчно вода, тялото ви ще потърси друг метод за охлаждане, а първичната реакция на организма е изпотяването. Затова пийте повече течности, за да го намалите.За да избегнете дехидратацията в горещините, е желателно да намалите алкохола, който също може да провокира обилно изпотяване.

Оцет

Този метод е малко прилаган поради неприятната миризма на оцета, но достатъчно ефективен в борбата с изпотяването. Нанесете оцет върху зоната, в която се потите и ще намалите отделянето на секреция от потните жлези, тъй като оцета е с доказано стягащо действие.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ