HomeИнтересноПолезноДобра идея ли е да хапвате банан преди лягане

Добра идея ли е да хапвате банан преди лягане

Кога е най-подходящото време за консумацията им

Бананите спадат в категория супер храни. Те са изключително полезни и същевременно вкусни плодове, които са богати на ценни хранителни вещества и макронутриенти. Участват в хранителните режими на всички професионални спортисти и са предпочитан източник на полезни въглехидрати. Именно поради тази причина мнозина смятат, че е добре да хапват по един банан преди лягане, за да осигурят на тялото полезни въглехидрати, които да усвои докато спи. Това определено е добра идея, но прекалената консумация на банани крие риск от натрупване на мазнини, предвид богатия състав на захари, който се крие в състава им.

Нека разгледаме в подробности хранителния състав на бананите и да обърнем внимание на най-важните елементи от него. Да започнем с това, че банана има високо съдържание на триптофан, който спомага за подобряване на качеството на съня и неговата продължителност. Именно това го прави перфектен за последно хранене преди сън, пише healthline.com. Триптофанът оказва и благоприятно въздействие върху нивата на мелатонин и серотонин. Трябва да добавим още, че триптофанът е важен елемент в борбата с депресията и безпокойството, поради което участва в състава на много успокоителни лекарства, тъй като стимулира производството на гореспоменатия хормон на щастието – серотонин. Бананите също така имат и богато съдържание на магнезий. В един среден банан се съдържа около 30мг магнезий, който както знаем е от изключително важно значение за тялото ни. Магнезият спомага за по-доброто функциониране на мускулната и нервната система, настроението и възстановяването. И не на последно място – магнезият спомага подобрява качеството на съня и улеснява заспиването!

Колко банана на ден да консумираме

Както отбелязахме вече – бананите са богати на въглехидрати и затова трябва да бъдем внимателни с тяхната консумация. Съобразете ги с дневния си прием на въглехидрати и калорийните нужди. От написаното по-горе разбрахме, че няма проблем да ги похапвате преди лягане – дори е полезно за съня, но не прекалявайте с консумацията им! Избягвайте да хапвате повече от два банана дневно, за да не качите излишни килограми.

Бананите са полезни не само за съня, но и за стомашно-чревната система. Поради съдържанието на растително нишесте в състава им, те действат благоприятно на червата. Растителното нишесте въздейства като пребиотик за чревните бактерии и увеличава производството на късоверижни мастни киселини. Също така бананите спомагат за поддържането на здрав чревен микробиом. Той има съществена роля в организма и участва в много процеси свързани с имунната, нервната и сърдечносъдовата система.

Не прекалявайте с консумацията на банани, особено преди лягане, тъй като са богати на захари и за да не се чудите как сте увеличили размера на дрехите си. Те са полезни за съня, но не залагайте само на тях, за да подобрите продължителността и качеството му. Потърсете и други полезни практики!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ