HomeЗдравеОризова вода за бърз растеж на косата и против пърхот

Оризова вода за бърз растеж на косата и против пърхот

Може да си я приготвите вкъщи и да я използвате като ефективен метод за стимулиране растежа на косата

Всяка жена си мечтае косата й да расте бързо, да има здрав и бляскав косъм. Оризовата вода може да бъде решението, което сте търсили толкова много на проблемите свързани с дразнещия пърхот, сърбеж и косопад. Най-хубавото е, че може да си приготвите оризова вода вкъщи и да я използвате като ефективен метод за стимулиране растежа на косата и потискане на сърбежа и лющенето на скалпа!

Международното издание healthdigest.com ни споделя за проучване от 2013 година публикувано в Journal of Cosmetic Chemists свързано с оризовата вода и благоприятното й въздействие върху косата и скалпа. В едно се доказва как тя може да бъде използвана като ефективно средство в борбата с пърхота и същевременно да стимулира растежа на косата.

Как и защо оризовата вода е полезна за скалпа и косата

Оризът е богат на хранителни вещества, от които тялото ни има нужда. Той съдържа редица антиоксиданти, витамини и аминокиселини, които въздействат благоприятно върху здравето ни. Сред тях е и веществото инозитол, за което знаем, че е представител на групата от витамин B и спомага за възвръщане на блясъка и здравето на косата. Другите ценни съставки, които се съдържат в ориза и са важни за здравето и блясъка на косата са магнезията и фолиевата киселина. Заедно с ниацина те имат противовъзпалително действие и поддържат еластичността на косата.

Направете си оризова вода у дома

Както споменахме вече – най-хубавото на оризовата вода е, че може да си я направите вкъщи и няма да ви струва нищо! От изданието Antioxidants съветват да обърнете най-голямо внимание на времето, когато приготвяте оризовата вода. Времето за ферментация е от ключово значение за антиоксидантните свойства на тази отвара. За приготвянето й може да използвате какъвто ориз имате под ръка – бял, пълнозърнест или друг. В подходящ съд изсипете 1 чаша ориз с 2 чаши вода. Като преди това измийте хубаво ориза, за да го почистите от всички вредни вещества. Разбъркайте и оставете да престои за едно денонощие. По ваша преценка може да добавите етерични масло за допълнителен ефект. Тук е момента да отбележим, че, за да не похабявате ориза и да го използвате за готвене, след като го прецедите – не добавяйте етерично масло! Може да го направите след което прецедите течността, непосредствено преди да я използвате върху скалпа.

Оризовата вода може да я използвате за изплакване на косата след измиване с шампоан. Тогава изплакнете и оставете да престои върху косата около 20-30 минути.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ