HomeЗдраве5 причини да ви се яде солено

5 причини да ви се яде солено

Разберете защо изпитваме това желание

Мнозина неглижират приемът на сол. Несъмнено тя е от изключително значение за живота и здравето, тъй като тя има много незаменими въздействия върху организма. Понякога обаче, не си даваме сметка, че може би хапваме повече сол, отколкото е необходимо. Вероятно това се дължи на факта, че сме свикнали основния враг в храната ни да бъде захарта, но трябва да знаете, че и прекалената консумация на сол може да доведе до много сериозни последици за здравето.

Доклад на Американската сърдечна асоциация показва, че човек трябва да консумира не повече 2 грама натриева сол дневно. Сега се замислете колко сол консумирате вие и с колко надвишавате препоръчителния прием. Изследване на Американския център за контрол и превенция на заболявания разкрива, че средно консумираме приблизително 1000мг повече от препоръчителните стойности.

Но в крайна сметка какви могат да бъдат причини да ни се хапва нещо соленичко и да прекаляваме с нея?

Стрес и претоварване

Знаете ли, че стресът може да бъде в основата на много проблеми, включително и такива свързани с храненето. Стресът може да ни тласне в двете крайности – да отключи апетита или да изгубим желание за хранене. В такава ситуация може да ни се засили желанието за похапване на сладко, солено, тесто и т.н. Желанието ни за хапване на сол понякога може да бъде тълкувано и като проблем с надбъбречните жлези.

Физическото и психическото натоварване също може да отключат глада ни за сол. Например, при дълги и интензивни тренировки, при които се изпотяваме обилно, тялото губи голяма част от солите си. При дефицит на натрий, калий, магнеци и други минерали, които имат функцията на електролити, нормалната функция на нервната система се нарушава.

Умора

Недостатъчната почивка и усещането за умора също може да обърка чувството ви за глад и ситост. Физическата и психическата преумора могат да отключат силен глад, без реално да сте гладни. Неочакваният апетит може да ви подтикне към желание за хапване на нещо солено и вкусно, с което да повдигнете нивата на серотонин в тялото си.

Жадни сте, но го бъркате с желание за хапване

Понякога се заблуждаваме, че сме гладни, но всъщност имаме нужда от вода или друга напитка, с която да утолим жаждата. В такъв случай трябва да помислите сериозно върху хранителния си режим. Липсата на достатъчно плодове, зеленчуци, фибри и вода може да ви подтиква към консумирането на солени храни. Старайте се да консумирате повече плодове и зеленчуци, които не само, че ще ви предпазят от дехидратиране, но и са богати на ценни минерали и витамини.

Здравословен проблем

В някои случаи желанието за похапване на нещо солено може да алармира за някакъв здравословен или хормонален проблем. Дисбалансът в хормоните може да бъде причина за необяснимото желание за похапване на солени храни в големи количества. В такава ситуация най-добре потърсете консултация с лекар!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ