HomeИнтересноПолезноКак да разпознаеш токсичния мъж

Как да разпознаеш токсичния мъж

Този контролен списък ще ви покаже дали отношенията ви имат модел на токсична връзка.

Имате ли чувството, че партньорът ви понякога умишлено ви потиска или играе с вас игри на сила, вместо да ви обича безусловно? Тогава може да сте в токсична връзка. Тук можете да разберете какви признаци говорят за такова „отровено“ партньорство и как можете да се освободите от токсичен мъж.

Какво точно е токсична връзка? На този въпрос не е лесно да се отговори, защото няма типична токсична връзка – все пак има определени поведенчески модели и чувства, които правят партньорството „токсично“ и следователно лошо за вас.

Ето някои признаци, че връзката ви е токсична за вас.

Чувствате, че винаги правите нещо нередно

Особено когато критикувате партньора си или сте му ядосани, той реагира толкова ядосано, че бързо усещате, че сами сте направили нещо нередно. Той винаги успява да изкриви всичко по такъв начин, че да си мислите, че постоянно грешите или че има нещо нередно във възприятието ви.

Не правите нищо един без друг

Вие правите всичко заедно и не само това: той ругае семейството и най-близките ви приятели. Ставате все по-изолирани. Постепенно партньорът ви ви втълпява, че САМО ТОЙ ви разбира и САМО ТОЙ винаги е до вас. Тази ситуация често ескалира до такава степен, че той иска да управлява парите ви, за да може да упражнява пълен контрол върху вашите дейности.

Той не се радва за вас

Той е човек, който не може да даде успех на другите. Докато партньор в здрава връзка би се радвал за вас, ако се развивате допълнително, постигате успех в работата или имате приятни преживявания, токсичният партньор не иска да чуе за това или дори омаловажава вашите постижения. Това е така, защото той винаги иска да има надмощие и да се възхищава от вас.

Той се възползва от вашите слабости

Вместо да ви накара да се почувствате по-добре от вашата несигурност или да ви помогне, той използва слабостите ви срещу вас – независимо дали в спорове или за да ви манипулира в своя полза. В най-лошия случай това събужда у вас несигурност, която дори не сте забелязали преди.

Той те кара да се чувстваш сякаш е твърде добър за теб

Винаги се стремите да бъдете перфектната приятелка или съпруга за него. Но той просто ви критикува през цялото време. Често се правят пасивно агресивни реплики като: „Облечи се по-добре!“. или “Може да отслабнеш малко!”. Може дори да го разстрои, че дишате твърде силно. Това поведение е форма на психологическо насилие, което се практикува главно от нарцисисти. Обикновено става все по-абсурдно и по-лошо с времето. 

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ