HomeИнтересноПолезноНай-ефективните начини за използване на содата при пране

Най-ефективните начини за използване на содата при пране

Качествата на содата я правят все по-предпочитана, пред изобилието от химически препарати за пране и омекотителите.

Содата за хляб е сред доказалите се натурални продукти, които все повече жени използват за почистването на дома си. Освен това тя има свойството да възвръща и снежната белота на белите тъкани, да премахва лошите миризми и да връща блясъка на сребърните и златни предмети и бижута. В много случаи се използва и вместо дезодорант или за почистването на различни повърхности.
Содата за хляб е и много ефективна при прането на цветните дрехи, като премахва лошите миризми от тях и ги омекотява, без да уврежда тъканите. Всички тези нейни качества я правят все по-предпочитана, пред изобилието от химически препарати за пране и омекотителите.

Кои са най-ефективните начини за използването ѝ?

-Содата за хляб има свойството да балансира нивото на Рн във водата. По този начин белите дрехи, изпрани с нея стават чисти и още по-бели.

-Содата за хляб с лекота премахва всички упорити, мазни и лепкави петна по дрехите. За целта можете да си приготвите паста от 10 гр сода и малко вода, оцет или кислородна вода. След това я нанесете леко върху петното, като обхванете и част от тъканта около него. Оставете така за 15 минути и след това изплакнете с много топла вода. При по-здравите материи можете да използвате четка за зъби например, за да втриете добре пастата в тъканта, но при по-деликатните материи е по-добре да използвате само мокра кърпа. Със содата можете да премахнете петна от мазнина, кал или храна.

-Содата е и отличен омекотител и много често се използва, вместо масовите препарати, които не рядко предизвикват множество алергии, заради съдържащите се в тях химически вещества. Добавянето на само половин чаша сода към цикъла на изплакване, ще направи дрехите меки и приятни на допир.

-Белите и цветни дрехи ще станат още по-ярки, ако добавите сода в предварителното пране и перете със студена, вместо с гореща вода.

-С помощта на содата можете да премахнете миризмата на цигари, плесен или пот от тъканите. За целта е необходимо обаче да ги накиснете в соден разтвор за една нощ. Какво ви е необходимо ли?
Ако перете дрехите си на ръка, първо трябва в кофа или друг голям съд да разтворите 200гр сода за хляб в 4 литра вода. В така приготвения разтвор накиснете дрехите, кърпите и всички останали тъкани, които е необходимо. На следващия ден, просто ги изперете по обичайния начин. При прането в пералня, изчакайте тя да се напълни с вода и след това добавете половин чаша сода. Така тя ще се разтвори добре във водата и ще премахне всички миризми.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ