HomeИнтересноПолезноНяколко съвета за правилно подреждане на хладилника

Няколко съвета за правилно подреждане на хладилника

Важно е да знаете как да подредите хладилника си и да спазвате някои елементарни правила, които ще запази максимално качеството на продуктите.

Добре подреденият хладилник ще увеличи трайността на продуктите в него и тяхната свежест. Може би не знаете, но някои храни е по-добре да нямат контакт помежду си, тъй като това би могло да развали качеството им. Важно е да знаете как да подредите хладилника си и да спазвате някои елементарни правила, които ще запази максимално качеството на продуктите.

Яйца

Във всеки хладилнинк има специално обособено място за яйцата, което е на вратата. Всъщност, ако трябва да бъдем честни това е най-неподходящото място, тъй като те имат нужда от температура, която е постоянна, а вратите на хладилника се отварят по няколко пъти на ден, което прави температура по-висока. Затова ги съхранявайте на рафт, който е по-навътре.

Прясно мляко

Мястото на прясното мляко също не е на вратата на хладилника. То има кратък срок на годност и също е чувствително на резките промени в температурата. Най-добре го поставете в най-вътрешната част на хладилника, където температурата е най-ниска и няма риск да бъде чувствително повишена при отваряне на вратата. 

Други млечни продукти

Всички останали млечни продукти може да стоят на по-долните рафтове, където температурата не е толкова ниска. Ако ви се занимава може да подредите продуктите според срока им на годност и тези, на които в по-кратък период от време им наближава изтичането на срока да ги поставите отпред.

Сурово месо

Хубаво е суровите меса, макар и пакетирани да стоят на по-долните рафтове, тъй като винаги има шанс от тях да капе вода или кръв и по този начин да замърсят други продукти, които се намират отдолу.

Плодове и зеленчуци

Важно е да отбележим, че плодовете и зеленчуците е хубаво да бъдат разделени един от друг. Производителите са създали чекмеджета, в които да ги съхраняваме за по-голямо удобство. Там влагата по-малка и това ще запази тяхната свежест за по-дълго време. В никакъв случай не ги съхранявайте в найлонови пликчета!

Нарязани меса и деликатеси

Тяхното място е на по-високите рафтове. Всички пресни салами, шунки и други месни деликатеси трябва да бъдат съхранявани в по-малко студените части на хладилника. 

Сирена

Те нямат нужда да бъдат охлаждани и могат да стоят на по-долните рафтове и дори във вратата. Същото важи с пълна сила и за маслата.

Сосове

Те имат дълъг срок на годност и не се нуждаят от толкова ниски температури за съхранение. Затова няма никакъв проблем да ги поставите във вратата на хладилника. 

Сокове и други напитки

По-специално внимание може да обърнете на прясно изцедените сокове с кратък срок на годност, които могат да се развалят лесно. Тях ги поставете по-навътре в хладилника, а всички останали напитки – алкохол, безалкохолни и други течности може съвсем спокойно да ги съхранявате във вратата на хладилника или фризера, спрямо градусите, при които искате да ги консумирате!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ