HomeИнтересноПолезноЗащо тенът е полезен

Защо тенът е полезен

Слънцето - полезно или вредно е

През летните месеци прекарваме много време на слънце, опитвайки се да придобием красив тен. От една страна, излагането на слънце е полезно, защото ултравиолетовата светлина помага на тялото ни да синтезира витамин D. От друга страна, колкото повече време прекарваме на слънце, толкова по-голям е шансът ни да се разболеем от рак на кожата.

Разликата между UVA, UVB и UVC лъчите

Ултравиолетовите лъчи са разделени на три основни групи според дължина на вълната.

UVA лъчите съставлява малко по-малко над 90% от цялото ултравиолетово лъчение. Предизвикват бърз, но краткотраен тен. Може да проникнат в по-дълбоките слоеве на кожата и да я направят нееластична и отпусната.

UVB лъчите са със средна дължина на вълната и засилват производството на меланин, пигментът, отговорен за потъмняване на кожата. В отговор на ултравиолетовите лъчи, горните слоеве на кожата изтъняват и клетките потъмняват, за да предпазят своята ДНК от увреждане. Високите нива на UVB ни карат да изгаряме на слънце.

Третият вид са лъчите с най-къса дължина на вълната – UVC. Използват се в болничните отделения за дезинфекция, тъй като имат най-разрушителен ефект върху ДНК- то.

Витамин D само за 15 минути на слънце

Според препоръките на Световната здравна организация, за да се покрият напълно нуждата от витамин D3, е достатъчно да бъдете на слънце за 5-15 минути два до три пъти седмично през лятото.

Слънцето ще ни помогне

Спасява от депресия

Често забелязваме, че в слънчевите дни изпитваме много повече положителни емоции, отколкото в сивите и дъждовните. Психолозите отдавна са открили връзка между излагането на слънчева светлина и нашето настроение.

Слънцето наистина може да ни освободи от унинието, като въздейства на мозъка и увеличава производството на серотонин от тялото, който е естествен антидепресант.

Нормализира съня.

Попадайки върху ретината, светлината на слънцето стимулира зрителния нерв. Той дава импулс на мозъка, тоест е концентратор за производството на мелатонин от него, пишат от europeantanning.com Именно това вещество е отговорно за човешкия сън. Интересното е, че мелатонинът започва да се произвежда активно по времето, когато слънцето залязва. Ако през деня получаваме достатъчно слънчева светлина, ще усетим прилив на жизненост и енергия. И с настъпването на вечерта ще заспим по-лесно.

Витамин D, който се набавя от слънчевите лъчи, укрепва костите и подобрява състоянието на кожата.

Хората, страдащи от псориазис, могат да се възползват от излагането на слънце. Препоръчва се и за намаляване риска от множествена склероза. Учените предполагат, че недостатъчното излагане на слънчева светлина върху тялото на бременна жена през третия триместър също може да доведе до развитието на това заболяване при детето в бъдеще.

Само под слънчевата светлина в човешкото тяло се произвеждат така наречените хормони на щастието – ендорфини. С помощта на слънчевата светлина тялото поддържа и синтеза на инсулин и баланса на микрофлората на кожата.

Ярката слънчева светлина допринася за разширяването на кръвоносните съдове и тялото получава повече кислород, работата на сърдечния мускул се нормализира и налягането се връща към нормалното. Под въздействието на слънцето мускулите стават по-еластични, метаболизмът в тялото се активира, храната се преработва по-добре, мазнините се разграждат по-бързо, протеините се усвояват по-лесно.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ