HomeИнтересноБългария"Съединението прави силата" - на коя друга страна е девиз, освен България

“Съединението прави силата” – на коя друга страна е девиз, освен България

Надписът “Съединението прави силата” е израз, които има и латинска етимология. Тя гласи: Concordia res parvae crescunt или Ex unitate vires. Така, той е девиз и на канадската провинция Квебек, графството Пембрукшър в Уелс и на студентската асоциация на вюрцбургските възпитанци в Бавария “Тевтония”, които правят сбирките си в замък на име Кобург.

В Република България „Съединението прави силата“ е става национален девиз от 1887 г., когато в длъжност встъпва новият княз Фердинанд I, след успеха на Съединението. В резултат от преоткриване на знаменитата сентенция от “девиза на Белгия (“L’Union fait la force”), в следствие на съединението между Източна Руменлия и на Княжество България, Българската държава става двойно по-голяма и увеличава силата си и влиянието на Балканите.

На какво е символ червената звезда

Съединението прави силата – на коя друга страна е девиз, освен България

„Съединението прави силата“ е мото и национален девиз още на Белгия, България, Ангола, Грузия, Боливия и Хаити. И така, в миналото е бил девиз-мото и в Акадия (намирала се някога в Северна Америка) и бурската Република Трансваал (в Южна Африка).

Съединението прави силата в България – история

Националният ни девиз “Съединението прави силата” се появява веднага, след освобождението на страната ни, през 1878 г. Изписва се на първите монети, които са изсечени пробно от 1880 г.. Този надпис е поставян и върху българският герб, който наподобявал белгийския. В пълният смисъл на превода от белгийски звучал така: L’Union fait la force („Съединението прави силата“).

Така бързо навлиза и се превръща в „Закон за правото за резани монети в Княжество България“, през 1880 г. Това е посочено в чл. 8: “На другата страна на опакото те (монетите) ще показват стойността на монетата […] и отдолу една лента, на която ще бъде написано: Съединението прави силата”.

Какво е изобразено на Самарското знаме

Девизът е резултат от взет от девиза на Белгия. Така по аналог с белгийската конституция, моделът е послужил и на Търновската.

Мотото или националният девиз: Съединението прави силата е изписан и върху фасада на сградата на Народното събрание, през 80-те години от XIX век, веднага след построяването ѝ.

Историята помни, че на 19 май 1934 г. е премахнат от фасадата на сградата и на негово място е поставен надпис: „В единението е силата“. Вторият обаче не е стоял много и впоследствие е върнат, старият.

Истината за това – колко са звездите на Американското знаме

И така, макар и да се среща в много и различни проекти на страната ни, Съединението прави силата, официално е част от символите на страната ни, едва в 1927 г.

По-късно, през 1947 г. мотото отпада отменено от новата Конституция , но на фасадата на Народното събрание остава и до наши дни. Когато промените настъпват през 1989 г. и с приемане на новата Конституция от 1991 г., девизът е върнат и възстановен отново!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ