HomeИнтересноБългарияТоп 5 на най-красивите езера в България - всеки трябва да ги...

Топ 5 на най-красивите езера в България – всеки трябва да ги посети

Изследването на езерата в София, България винаги дава път за бягство от светските ежедневни дейности, с които сме заети. Това е истински източник на блаженство и изпълва сърцето с екстаз.

Топ 5 на най-красивите езера в България – всеки трябва да ги посети

Когато искате да избягате от жегата на града и да прекарате известно време в скута на природата, най-доброто време е да отидете на рафтинг, плуване, риболов или просто да седнете край кристално-чистата вода на езерата.

Езерата и реките не само утоляват и засищат жаждата и глада ни, но и ни пречистват и ни помагат да живеем щастливо. Нека се удавим във възторга, който предлагат тези фонтани, които предлагат езерата на София, България.

Ето 5 от най-красивите езера в България

Изкуствени или естествени, има много езера в и около София, България. Те предлагат невероятна природна красота на туристите.

  1. Панчаревско езеро

Езерото Панчарево е изкуствено езеро. Намира се в София в Западна България. Между планината, Витоша и Лозенска планина. Езерото Панчерево се разполага точно там, където свършва Панчаревското дефиле на река Искър. Езерото е в покрайнините на столицата София и всъщност е само на 13 км.

  1. Езерото Ариана

Езерото Ариана е едно от най-посещаваните езера в София. То е страхотно място за риболов. В Ariana има много развлекателни спортове и игри и дейности. Това е любимо място на много за къпане на слънце, плуване и каране на сърф, ски, гребане и рафтинг и риболов. То, определено е страхотно езеро и едно от топ класацията за най-красиви места, които да посетите в България през 2023 г.

  1. Боянско езеро

Намира се далеч от суматохата на влудяващата тълпа на града. Ако искате да се разходите сред природата, нищо не може да бъде по-добро от Бояна. Ще се подмладите след плуване или просто като седите близо до езерото. Това езеро е любимо на местните жители и туристите, които обичат да се насладят на уюта и да се отпуснат със студена бира и оригинални български пържени риби и месо, месо и картофи на скара и фурна.

  1. Атанасовско езеро

Това е естествено солено езеро в северната част на Бургас, България. Намира много близо до Черно море. Пясъчна ивица в средата на езерото го разделя на две. Езерото е много известно с разнообразната си флора и фауна. Заобиколено е от дренажи и вътрешни водни пътища, които привличат водата от целия местен басейн към морето.

Това Атанасовско езеро е лиман със свръхсолени води. Значителна част от района му се използва като солница и туристите могат да станат свидетели на техниките за добив на сол по древни методи. Атанасовското езеро има значителен ареал на обитаване. Плитката солена водна локва почти няма съдова зеленина. Земята е за защита от солена вода. На някои има подраст, а наоколо можете да намерите малки сладководни блата, влажни ливади и система от канали. Също така има гъсти блатисти растения и сух ландшафт, където могат да се намерят видове като полски пелин и неговото разнообразие. Удоволствие за туристите е да видят огромни обработваеми земи, докато по южните граници има жилищни райони.

Това известно езеро близо до София, България, има над 200 вида различни висши растения и има около 6 застрашени растения в България. По подобен начин се използва от етруското джудже, най-малкото гръбначно по маса.

  1. Седемте рилски езера

Това са клъстер от естествени студени ледникови езера. Това са езерата край София, разположени в северозападната част на Рила планина в България. Те имат максимален брой посетители всяка година и най-посещаваните български езера. Тези езера се намират на 2100 и 2500 м надморска височина.

Тези езера край София носят имената си въз основа на уникалните си характеристики. Името Сълзата означава “Сълзата” заради кристалната си вода и това е най-високото езеро в тази група. Второто по височина езеро в групата носи името си Окото , което означава „Окото” заради перфектната си овална форма. Окото е и най-дълбокото кориево езеро в полукръглата котловина на Рила планина в България. Дълбочината му е 37,5 m. Езерото Бъбрека , което е получило името си поради формата си на бъбрек, има най-стръмните брегове в цялата тази група езера край София . Езерото Близнака , което означава „Близнакът“, е най-голямото по площ. езерото Трилистникаозначава „Трилистникът“, който е с извита форма и има ниски брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро. Най-ниско разположеното в групата на Рилските езера е Долното езеро, което означава „Долното езеро” и тук водите, които се стичат от другите езера, се събират в река Джерман.

Тези езера в София са най-популярната туристическа дестинация. Най-доброто време за посещение на тези известни езера в София, България е през месеците юли и август, когато температурата пада около 10 градуса по Целзий. По това време се виждат летните бури и дъждовните облаци. През останалата част от годината има тежки климатични условия. Тези, които се радват на мразовити метеорологични условия, тогава октомври би бил идеалното време, когато тези езера замръзват. Ледът се топи през юни. Обикновено ледената покривка достига до 2 метра. Добре е при планиране на екскурзия из българските топ езера да се предвиди и най-подходящия сезон.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ