HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли какво е австралийска мечка

Знаете ли какво е австралийска мечка

Ако зададете в търсачката Google, австралийска мечка, то най-вероятно на първи позиции ще ви излезе информация за Drop Bear.

Става дума за малка мечка (капка мечка), която е измама, измислен герой в съвременния австралийски фолклор. Названието произлиза от представите за хищен, месояден вид, версия на коалата (Phascolarctos cinereus). За това измислено животно най-често се разказва в приказки, създавани да плашат туристите.

И така, докато коалите са послушни тревопасни животни (и съвсем не са мечки), Drop Bear са описвани като необичайно големи и жестоки торбести, които живеят по върховете на дърветата и нападат нищо неподозиращи хора (или плячка). Смята се, че те скачат от високото дърво или се спускат, върху главите им отгоре, за да ухапят в най-слабите и незащитени участъци на врата.

Истина или мит е Drop Bear

Става дума за художествена илюстрация на лицето на Drop Bear, показваща оголени зъби. Визуално, такова създание има голяма прилика с истинската Коала.

Макар, че коалите са популярни в световен мащаб и са лицето на много австралийски туристически сувенири. За тях има множество интересни факти, които хората може да не знаят, но този емблематичен и симпатичен бозайник си остава асоциация за всеки турист на Австраллия.

Знаете ли, какво е австралийска мечка

Произходът за мита на австралийската мечка е неизвестен. Най-ранното писмено споменаване на този тип мечка е от 1982 г.. Реално терминът е бил популярен много преди. Използван е, за да плаши скаути, къмпингуващи или градски туристи, които идват на гости в страната.

Разкази и приказки

Историите за падащи мечки обикновено се използват като шега. Една такава разказвана на непознати за континента е предназначена да плаши и обърка външните хора, докато забавлява местните. Тези приказки са подобни на джакалопа и други страховити същества от Северна Америка. Туристите са основна цел и до днес се измислят и разказват такива истории.

Тези истории много пъти често са споходени от съвет, който кара слушателят да възприеме различни тактики. Например да се постави вилици зад ухото или в косата по време на поход, да се намаже с Vegemite) (Веджимайт е австралийски крем за мазане, произведен от остатъци от дрожди и добавени зеленчукови подправки) или паста за зъби зад ушите или подмишниците; да се натрие с урина в различни части от тялото и пр. небивали действия.

И така, без значение, какви слухове се носят за австралийската мечка, нито един австралиец всъщност не вярва, че съществува такава. Ако попитате някой местен ще ви каже, че терминът просто се използва, за да плаши хората, обикновено от чужденци.

Със сигурност ще получите отговор от типа:

„Това е просто забавление, което помага за изграждането на връзка. Това е от онези истории, които карат двама непознати души да споделят една шега… Това е онзи австралийски начин да се смееш и да въвличаш хората в шега и да осмисляш ситуацията“.

Ако става дума за австралийски мечки, то те си остават едни от най-известните животни в Австралия . И съвсем не е трудно да се разбере защо – защото тези предизвикващи страх торбести животни могат да накарат, дори най-студените сърца да затихнат за миг. И не само това, но както и местния австралиец, те са едно от най-специалните същества на света.

Ако някой ден имате възможност да посетите тези далечни земи, не забравяйте да разпитате за австралийска мечка местните!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ