HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли какво е Шпицкоманда

Знаете ли какво е Шпицкоманда

Значение на думата “шпицкоманда” може да срещнете и в речниците на руския език и не само…

Какво точно означава тази дума и кога и къде е била използвана, вижте сега:

Знаете ли какво е Шпицкоманда

Шпицкоманда са:

Шпицкомандосите са доброволчески паравоенни организации, които заедно с армията и полицията участват в потушаването на Септемврийското въстание в България. Името идва от шпиц обувките, носени от членовете на шпиц екипите.

Къде и как се използва думата “Spitzkommando”?

В допълнение към значението на думата “Spitzkommandos” в речниците, има много примери за изречения и цитати от класическата литература, в които се използва думата “Шпицкоманда”.

От тях може много по-лесно да разберете и запомните как думата “Шпицкоманда” се използва правилно в текста и речта.

Шпицкоманда – история и факти

Вероятно сте чували израза поне един път в живота си, но може би не сте знаели, че е представлява правителствени наемници, българско изобретение, които се включвали в помощ на полицията като формирования паравоенни и са използвани за наказателни акции при потушаване на бунтове.

Думата „шпиц“ произхожда, както вече споменахме от островърхите обувки, по които са се различавали.

От неофициални данни, но сравнително точни, тези части издавали присъда на 30 000 човека, без съд. Събитията са от 1923 година, през септември месец и са познати още като Септемврийското въстание.

Става дума за най-масовите кланета, след потушаване на тези бунтове, известни като шпицкоманди са били избивали дори неучаствалите в тези процеси хора, които са понасяли отговорност за деянията на техните роднини , като са извършвани репресии върху тях довеждали до тяхната смърт.

В заключение:

Дори сега, след 100 години от тези тежки времена, някои си спомнят с ужас за този израз, други чисто и просто търсят тълкованието му в речниците. Фактите, обаче сами по себе си говорят.

Шпицкоманда не е нищо добро, нито в миналото, нито в наши дни!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ