HomeИнтересноБългарияЗнаете ли колко е ph на почвата в България

Знаете ли колко е ph на почвата в България

Растенията може да са придирчиви, когато става въпрос за грижите по тях. Някои се нуждаят от повече слънчева светлина, други се нуждаят от по-малко вода, трети имат много специфични нужди, когато става въпрос за почва.

Знаете ли колко е ph на почвата в България

Днес много хора нямат никаква представа, какво е рН на почвата и как се определя. Това да знаете как да тествате pH на почвата е почти толкова важно, колкото да знаете, какво и кога да засадите.

Защо все пак pH на почвата има значение?

pH на почвата има значение, защото, както споменахме по-рано, много растения имат особено предпочитание към степента на киселинност или алкалността в почвата. Според определени скали, киселинното съдържание в почвата варира от 0 до 14, изключително алкално. Колкото и да е странно, повечето градини в Северна Америка попадат в диапазона от 6,0 до 7,0, което ги прави леко кисели. Това е добре, защото по-голямата част от градинските растения действително виреят в този диапазон.

Почвата, която попада извън този диапазон е или прекалено кисела, или много алкална за засаждане. Градинските растения, зеленчуците, храстите, цветята, дърветата и дори тревата могат да се борят в тези почвени условия. Така че предварителното знание, какъв тип рН има вашата почва в крайна сметка ще ви е от полза да определите, какво трябва да се направи, за да я доведете до това правилно ниво на рН, нагоре или надолу по скалата.

Как да тествате pH на почвата:

Има няколко начина за тестване на рН на почвата. Домашните тестови комплекти отнемат само около 15 минути, за да се използват, но те са доста скъпи за закупуване и дават само представа колко кисела или алкална всъщност е самата почва.

Лабораторният тест е по-прецизен, разбира се, въпреки че може да отнеме седмици, за да се върнат резултатите. За щастие има някои начини за тестване на pH у дома, без да са необходими лаборатории или скъпи комплекти.

Как да тествате pH на почвата без специални инструменти:

Ако искате да тествате почвата у дома, започнете, като загребвате малко почва от лехите за засаждане в чист пластмасов контейнер. За този тест смесена почвена проба от всички части на вашия двор може да работи най-добре, тъй като взема предвид малки вариации в целия двор. Например почвата под бор може да е по-кисела от тази на празна градинска леха или наскоро засипана тревна площ. Каквато и да е вашата смес, просто се уверете, че сте взели малко почва от района, където планирате да направите по-голямата част от засажданията.

Как да коригирате pH на почвата си:

Независимо дали почвата е твърде алкална или много кисела ще искате да има начин да я доближите до неутрална. Съществуват няколко естествени метода, които може да използвате за повишаване или намаляване на киселинността на почвата. Дървесната пепел или селскостопанската вар могат да се използват за повишаване на pH на почвата. Това ще направи почвата по-малко кисела и по-алкална. Боровите иглички и елементарната сяра, от друга страна, ще понижат pH, правейки почвата по-алкална.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ