Често не се замисляме, къде точно в хладилника да съхраняваме определени продукти. И така, поради неправилно съхранение, те не само губят полезните си вещества, но и се развалят по-бързо.
Как да организиране храната в хладилника
Научете, на кой рафт в хладилника, какви продукти трябва да лежат. Съветите са валидни, ако най-студеното място е на върха.
-
Горен рафт
На него трябва да се съхраняват месо, риба (ако искате да ги консумирате в рамките на 2-3 дни). Това е и подходящото място за торти, сладкиши, рула и други подобни продукти, които бързо се развалят.
-
Среден рафт
Това е мястото, подходящо да се съхраняват колбаси и сирене. Така при по-студени условия те ще започнат да изсъхват. На този рафт се съхраняват и мляко, ферментирали млечни продукти, бебешка храна. Добре е тези продукти да бъдат консумирани в близките дни.
-
Долен рафт
Поставете зеленчуци (краставици, домати, тиквички и др.), зеленчуци, горски плодове и цитрусови плодове в долните чекмеджета. Не забравяйте, че те трябва да се съхраняват без найлонова торбичка, в противен случай бързо ще им мине срокът на годност.
-
Странична врата
Това е най-топлото място в хладилника. Тук се съхраняват млечни продукти, мляко, сок, масло. Но само при условие, че ги консумирате не по-късно от 24 ч. Тук можете постоянно да съхранявате яйца, както и напитки, включително алкохолни.
-
Продукти, които не трябва да се съхраняват в хладилник
Заслужава да се отбележи и кои продукти изобщо не трябва да се съхраняват в хладилника.
Това са тропически плодове (банани, портокали, мандарини), те обичат топлината. Също така няма място за лук и картофи, в противен случай бързо ще покълнат и ще се влошат.