HomeРецептиНаучете най-лесния начин как се бели чесън - всяка домакиня трябва да го знае

Научете най-лесния начин как се бели чесън – всяка домакиня трябва да го знае

Чесънът е съставка на много ястия. Добавяме чесън към първите и вторите ястия, към супи, сосове, маринати, салати и предястия. Натриваме с него крутони за по-добър вкус, консервираме с него зеленчуци, мариноваме месо. Ето, защо всяка домакиня почти всеки ден се сблъсква с проблема, как правилно да обели чесъна и най-важното как да го направи лесно и бързо.

Как бързо да обелите чесън у дома

Понякога скилидка или две, а понякога глава или две. Беленето на чесън не е толкова трудна задача. В повечето случаи използваме нож, когато го почистваме. Но понякога за съхранение и консервиране за зимата, например, се налага да обелим голямо количество чесън. В такива случаи, просто използвайте нашите интересни съвети.

Научете най-лесният начин как се бели чесън – всяка домакиня трябва да го знае

Всеки метод ще ви помогне в конкретна ситуация. Един метод ще помогне, когато чесънът не е прекалено сух и люспите трудно изостават от скилидката чесън.

Друг метод ще ви помогне, когато трябва бързо да обелите 2-3 скилидки сух чесън от люспите.

Третият метод ще помогне за почистване на 1-2 глави за 10-15 секунди. Изберете всеки път метода, който ви подхожда в конкретна ситуация.

Как да обелите чесън – всяка домакиня трябва да го знае

Стъпка 1

За почистването ни трябват кухненска дъска, нож и самия сух чесън. Този метод е подходящ, ако трябва да почистите няколко скилидки, но тяхната цялост, след почистване не е от голямо значение.

Стъпка 2

Отрежете 2-та края на скилидката чесън.

Стъпка 3

Поставете 1 резен, върху дъската и го натиснете плътно с широк кухненски нож (натиснете отгоре с длан). В същото време ще чуете характерно щракване.

Стъпка 4

След това с едно движение на ръката може да премахнете люспата.

Стъпка 5

Отличен метод и много ефективен е да натрошите една или повече глави на скилидки, да поставите в буркан (от 700 мл), да затворите с капачката и да започнете рязко да клатите буркана. Това се прави в продължение на няколко минути и сами ще забележите, че ако не всички, то повечето скалитки са обелени. Това се прави само с добре изсушен чесън.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ