HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо се слага знаме на покрива на нова къща

Защо се слага знаме на покрива на нова къща

Кой не харесва да се настани в нов дом, особено когато всичко вече е направено – ремонтът е приключен, обзавеждането нанесено и всичко мирише на ново и чисто.

Независимо от традициите и знаците, които сте избрали, за да организирате новодомско посрещане, не забравяйте за необходимата подготовка, около самото преместване в нова къща.

Кои знаци са най-често спазваните:

Котка

Може да пуснете котка в къщата, която според традицията ще отнеме отрицателната енергия на пространството, ако има такава. Съществува поверие, че леглото трябва да се постави на мястото, където котката ще легне да си почине.

“Съединението прави силата” – на коя друга страна е девиз, освен България

Гости и подаръци

Добре е да отпразнувате домакинството в деня на преместването. Преди да влязат в къщата, гостите трябва да хвърлят монети, през прага. Тази церемония символизира притока на пари в къщата. Не е нужно да дарявате пари.

По-добре е да изберете дървени или фаянсови, интериорни и битови предмети, които съхраняват топлината и комфорта. За гостите на къщата трябва да подготвите лакомствата предварително. Смята се, че сложената трапеза ще даде тенденция към просперитет и охолства.

Знаме на покрива на нова къща

Ако все още се питате: Защо се слага знаме на покрива на нова къща, то отговорът е многозначен. От една страна, за да се знае, че строежът (ремонтът) е завършен; От друга страна с патриотична кауза; Понякога това се прави от съвременните българи, с цел запазване на родовата памет, традиции, история и фолклор.

Как да празнуваме домакинство: знаци, традиции и обичаи

Подкова

Над входната врата на нова къща често се окачва подкова. Може да се замени с млада клонка от вековно дърво. Вярва се, че така къщата ще бъде предпазена от зли духове.

Какво е изобразено на Самарското знаме

Хляб, мед и сол

Хлябът и солта са традиционни символи по празниците. С  мед и пита винаги се посрещат гости, учениците на първия учебен ден, както и роднините в нова къща. На домакинство гостите носят пожелания за просперитет и здраве в къщата.

Метла

Собствениците на къщата вземат старата метла от предното жилище със себе си, за да привлекат благополучие и просперитет и в новия дом.

Огънят е друг символ

При преместване в нова къща е обичайно да запалите свещ, да включите светлините навсякъде. В старите времена къщата също е била „опушена, прекадена“. За целта са обикаляли са запалена клон от жълтурчета, бодил, хвойна, тамян, чемшир или други билки в букет, за да се отърват от злите духове.

Как да изберем времето за преместване в нова къща

От древни времена се е смятало, че времето на преместването влияе върху по-нататъшния ход на живота в къщата.

Смята се за добра поличба да се преместите в нова къща наведнъж, за да не се връщате в старата. Затова е по-добре да се преместите сутринта, за да имате време за всичко, а вечерта поканете гости на парти за новодомци.

Какъв е бил реалният Джеймс Бонд

Кой трябва да влезе първи в къщата

По време на домакинството се обръща много внимание на това кой пръв ще прекрачи прага на къщата.

Котка или куче могат да внесат положителна енергия в къщата. Смята се, че те ще освободят къщата от негативното и тя ще стане „храм“ и символ на благополучие и просперитет.

Съществуват и други обичаи

Древните славяни вярвали, че възрастната жена трябва да влезе първа в къщата. Тя сякаш е била принесена в жертва за благополучие и щастлив живот. Съществувало е и поверието, че който пръв влезе в къщата, пръв ще излезе от нея.

Често първи в къщата влизал петелът. Той е символ на огъня и огнището. Татарите вярвали, че ако пропее петел, това е предвестник на щастлив живот.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ