Няколко хитрини, с които ще постигнете идеалните гозби

Не е необходимо специално образование или напълно оборудвана кухня, за да създадете кулинарен шедьовър. Основата на всяко перфектните ястия са малките трикове, които ви помагат да поддържате и подобрявате вкуса на всяко ястие. Споделяме с вас един изпитан и истински кулинарен лайфхак. С тях дори неопитен собственик може бързо да стане кулинарен майстор.

Консервирано месо

Ако желаете вашето месо да бъде сочно и крехко, не забравяйте да използвате марината. С помощта на месните продукти ще станат по-крехки и вкусни. Също така маринатата придава уникален вкус на готовото ястие. Можете да използвате различни продукти. Соев сос, цитрусови плодове и горски плодове, горчица и подправки – всички тези добавки допълват най-добре вкуса на месото и му придават повече пикантност. Може също така да се накисне месото във вода с разтворено царевично нишесте в нея. Така то ще придобие хрупкава коричка при приготвянето му.

Пикантни ястия

За да направите яхнията по-вкусна и ароматна, най-добре е да добавите соев сос или нарязана аншоа. Този вид съставки могат да подобрят вкусовите качества на зеленчуците и са отличен заместител на нездравословната сол. Но в никакъв случай не трябва да добавяте и двете съставки към едно ястие едновременно. Това не само ще развали вкуса на зеленчуците, но и ще направи готовото ястие солено.

Намажете рибата в маслен сос

Сигурно няма домакиня, която да не мечтае да приготви вкусни риби с червена кожа. Ако искате рибата да е абсолютно същата, е добре да се намаже с масло преди готвене. Също така е важно масленият сос да не се слепва – за да се получи желаната хрупкавост на рибената кожа.

Добавете оцет по време на готвене

Малко хора знаят, но за да направите снежнобял ориз, е добре да прибавите мъничко оцет към него. Оцетът трябва да бъде прибавен пет минути преди ориза да се е свари изцяло. Ако не сте почитател на оцета, лесно можете да бъде заменен и с лимонов сок. След добавяне на тази съставка ефектът ще бъде абсолютно същият.

Посолете черния дроб в края на готвенето

Почти всеки прави грешки, когато приготвя черен дроб. След като водата заври или започнете да добавяте сол в тенджерата. Оказва се, че за да омекнете черния дроб след термична обработка, без да губите сочността му, трябва да бъде добавена сол няколко минути преди изключването на котлона. Също така малки трикове като този помагат за подобряване на вкуса на готовия продукт.

Добавете тиквичките и разбитите жълтъци към каймата

Когато става дума за приготвяне на пържола, почти всеки е свикнал да я добавя към своята каша от бял хляб. Но за да стане готовият пай сочен и мек, по-добре е да бъдат прибавени настъргани тиквички и разбити жълтъци към каймата, отколкото към хляба. Самата тиквичка няма забележим вкус, така че няма начин да се отървете от вкуса на кайма. В допълнение към перфектната комбинация от настъргани съставки, тиквичките и яйчните жълтъци могат значително да намалят калоричното съдържание на ястията.

Scroll to Top