РЕЦЕПТА: Пълнена тиква с гъби и сирене грюер

Според нас, ако не ядете от тиква поне веднъж през октомври, значи не го правите правилно. Ако имате нужда от вдъхновение, не търсете нищо друго освен тази печена тиква, пълнена с диви гъби и Грюер. Ето как да си я приготвите:

Необходими продукти: 

1½ супена лъжица (20 г) несолено масло

2 глави лук, тънко нарязани

сол и прясно смлян черен пипер

200 г диворастящи гъби (като печурка, печурка и хлъзгав джак), почистени и нарязани на филийки

50 мл бяло вино

6 стръка мащерка, листата са събрани и нарязани на едро

170 г стар хляб, нарязан на филийки

Една тиква от 1 800 г от наследствен сорт (зимна тиква)

100 мл сметана

100 мл гъбен, зеленчуков или пилешки бульон

60 г настъргано сирене Грюер

Кайенски пипер, за поръсване

1 супена лъжица настърган пармезан

Екстра върджин зехтин.

Начин на приготвяне: 

1. Загрейте маслото в тиган на средно слаб огън. Добавете лука с щипка сол и черен пипер и го гответе внимателно и бавно, докато се карамелизира – 15 до 20 минути. Добавете гъбите и виното с още една щипка сол и задушавайте, докато гъбите пуснат сока си, сготвят се и течността се редуцира почти до суха, 5 до 7 минути. Добавете мащерката, за да овкусите, преди да оставите настрана.

2. Препечете хляба, докато стане леко златист или леко хрупкав. Оставете настрана.

3. Изрежете около стеблото на тиквата, за да направите дупка в горната част с размер приблизително колкото дланта на ръката ви (трябва да можете да достигнете и да издълбаете месото). Издърпайте внимателно горната част, след това изстържете семената и пулпата отвътре и ги изхвърлете. Овкусете вътрешността на тиквата със сол и черен пипер.

4. Загрейте фурната до 220 С. Смесете сметаната и бульона в тенджера и загрейте, докато заври. Започнете да подреждате сместа от гъби и лук, хляба, сиренето, сметаната и бульона в тиквата, като поръсвате хляба със сол и черен пипер и щипка лют червен пипер. Повтаряйте, докато използвате всички съставки и тиквата се напълни обилно. (Все пак не искате тя да избухне, затова не натъпквайте прекалено много пълнежа, за да влезе повече. Ако не се побере всичко, значи просто тиквата е по-малка и ще има малко излишна плънка.) Завършете с настъргания пармезан и поставете тиквата отгоре.

5. Натрийте обилно външната страна на тиквата със зехтин и я изпечете върху тава, непокрита, докато външната страна потъмнее, стане крехка на пипане и видите как сметановата смес от вътрешната страна кипва отгоре, 2 до 3 часа. Охладете за около 10 минути, преди да сервирате. Сервирайте, като отстраните горната част и загребете с лъжица от вътрешността (включително малко тиква) в чинии.

Scroll to Top