HomeЗдравеСъс смях, любов и вино може да поддържаме сърцето здраво

Със смях, любов и вино може да поддържаме сърцето здраво

Всички знаем, че сърдечните заболявания често водят до болезнени симптоми и смърт. И дори най-здравият човек не е имунизиран от това. Не сме експерти и знаем, че има неща, които няма как сами да предотвратим, но за превантивна мярка пред бъдещи проблеми може да опитате: Смях, любов и вино!

Ето как да поддържате сърцето си здраво

Сърдечните заболявания са най-често срещаният проблем сред съвременните хора. И повече, дори не са имали вродена предразположеност, но са придобили болестта в резултат на неправилен начин на живот.

Разбира се, не е възможно самостоятелно да се диагностицира болестта. Има обаче няколко признака, които сигнализират за неизправности в тялото. И така, ние не чувстваме здраво сърце и дори не мислим за неговото състояние. Бие по-често само в моменти на силни емоции и при физическо натоварване. Ако внезапно се запуши без причина и се появи остра болка, това вече е причина да бъдете предпазливи.

Често сърдечният мускул може да няма достатъчно кръв, която действа като помпа. За да работи сърцето, са нужни кислород и храна, които кръвта му доставя през коронарните съдове. Ако кръвта изпомпва лошо, настъпва хронична сърдечна недостатъчност. В същото време от неконтролируемите рискови фактори има само наследственост. Във всички останали случаи виновник за конкретно сърдечно заболяване са системните грешки на неговия притежател. По-специално, това се отнася за лоши навици, редовен стрес и нежелание да се занимавате с физическа активност.

Смях, любов и вино, за да поддържаме сърцето си здраво

И така, имаме няколко препоръки за всички, които планират да живеят дълъг щастлив живот без прекъсвания в работата на сърцето и други органи. Ето и тях:

10 хиляди крачки на ден

Мнозина погрешно смятат, че само тези, които се борят с наднорменото тегло, трябва да предприемат такъв брой стъпки. Такава препоръка засяга повече хора, които внимателно следят не само теглото, но и здравето на целия организъм. Освен това е необходимо да се движите много през деня, ако е възможно. Сега повечето от нас водят главно заседнал начин на живот, което се отразява негативно на здравето, дори на все по-младите.

Добре е да се правят почивки по време на работа пред компютъра, да се разхождате из офиса или апартамента, да отделяте време за малко упражнения и разтягане и поне няколко пъти седмично за един и половина до два часа, да отделите за пълна тренировка, за да тренирайте всички мускулни групи – като кардио, както и силово.

“Синдром на разбито сърце”

Уви, това е диагнозата в кардиологията. За първи път е описана, преди 12 години от японски лекари. Сега е призната и в други страни. Синдромът се среща при жени над средна възраст, които са преживели травматична връзка или любовен провал. Кардиограмата и ехографията им показват същите нарушения като при инфаркт. Нивото на хормона на стреса при тях е 2-3 пъти по-високо, отколкото при инфарктно болни! И в сравнение със здравите хора надвишава 7-10 пъти, а в някои случаи дори 30.

Именно хормоните удрят най-силно сърцето, принуждавайки го да реагира с класическите симптоми на инфаркт. За щастие с правилното лечение и психотерапия болестта може да бъде напълно излекувана.

Много смях!

Доказано е, че смехът значително намалява риска от сърдечни заболявания. При смях в човешкото тяло се активира работата на нервната, хормоналната, сърдечно-съдовата система и дихателните пътища. Също така е в състояние да намали нивото на кортизола – хормон на стреса и задейства производството на ендорфини – хормони на радостта, които намаляват ефектите от атеросклерозата.

В същото време хроничният стрес и честото депресивно настроение водят до разрушителни промени в стените на кръвоносните съдове. Постоянните тревоги и стрес допринасят за наличието на високи нива на кортизол в кръвта.

И така, смях само за десет минути може да понижи кръвното налягане, да подобри кръвообращението и да достави кислород до сърдечния мускул. Ето, защо толкова много обичаме комедиите и стендъп и комедиантите.

Смях, любов и вино: как да поддържаме сърцето си здраво

Чаша червено вино с вечерята

Дори лекарите препоръчват да не се увлича, нито да се ограничава консумацията на тази напитка. Разрешено е да се приема до 2-3 пъти седмично и само по една чаша.

Само прекомерното количество алкохол може да навреди на сърцето. Но в малки дози алкохолът е по-скоро полезен, отколкото вреден. Не повече от 30 грама чист алкохол на ден за мъжете и не повече от 20 грама за жени.

Балансирана диета

Лекарите препоръчват да се храните правилно и разнообразно. Това всички сме чували. Храната трябва да изобилства от месо, риба, зеленчуци, плодове, зърнени храни, пълнозърнест хляб, растителни масла, по-малко мазнини и сладкиши, както и да следите теглото си. В същото време и диетолозите  и кардиолозите съветват да избягвате насилственото принуждаване да ядете нелюбима храна и да се отървете завинаги от сладкиши и нишестени храни. С такива забрани може не само да се превърнете в нещастен, ядосан и гладен човек, но и да си провокирате хранително разстройство.

Известно е, че повечето стройни и здрави хора се хранят по определени правила. Първо, няма ясен график – ядем само, когато се чувстваме гладни. Второ, храним се интуитивно. Полезни са само тези храни, които харесваме. Трето, не забравяйте редовно да опитвате различни ястия, дори и тези, които не сте харесвали преди. Често се случва човек да се влюби в даден продукт, въпреки че абсолютно не го е харесвал преди години.

Редовните профилактични прегледи

Не ги пропускайте, както при линия лекар, така и при специалист. Дори рутинното измерване на кръвното налягане в домашни условия си е добра превенция и начин да разберете за евентуални проблеми. Ако нямате възможност да проверите поне веднъж на всеки шест месеца или година, проверете кръвното си налягане сами. При стабилно увеличение и чести спадове трябва незабавно да посетите кардиолог.

Освен това е важно да се провери нивото на холестерола и кръвната захар. Това важи особено за хората над четиридесет години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ