HomeИнтересноИнтересни фактиНе бихте искали да живеете в потьомкинските села - разберете какви са те

Не бихте искали да живеете в потьомкинските села – разберете какви са те

През 1783 г. Крим става част от Руската империя, година по-късно Таманският полуостров, Кубан и Черноморският регион са под крилото на Русия.

Григорий Александрович Потьомкин, всемогъщият съюзник на Екатерина Велика, става главен владетел на целия регион. Именно той поел, върху себе си най-важната държавна задача. На него се паднала честта да направи южните граници на Русия безопасни и да развие придобитите земи.

И така, няколко години по-късно, когато императрицата решила да направи историческо пътуване до новите руски територии, пред очите й се появила съвсем различна земя. В забравени, отдалечени райони тя видяла много селища, войски, проспериращо население.

Кой голям град в България е носил името Сталин?

В Севастопол императрицата била посрещната от новия Черноморски флот. На рейда имало 3 кораба, 12 фрегати, 20 малки кораба. И когато оръдията на новия Черноморски флот започнали да стрелят, тази заря се оказала най-зрелищната, която дори императрицата до този момент не била виждала.

Потьомкинските села: истина и митове

Катрин била възхитена от всичко, което видяла и това отразила, в своите дневници след прибирането си.

Всички тези постижения изненадали не само императрицата, но и дипломатическия корпус, който я придружавал по време на пътуването. Известен е факта, че самият императорът на Австрия Йосиф II се присъединил към нея по пътя й макар, че останал инкогнито.

Знаете ли по времето на кой български владетел е изсечен Мадарският конник

След това пътуване започнала да се появява информация, че всичко това не е истина, а само показност. Твърдяло се, че Потьомкин изрично е наредил едни и същи сгради да бъдат транспортирани от място на място, за да измамят императрицата.

Потьомкинските села къде е истината и кое е измама

Истината е, че Потьомкин, срещайки се с Екатерина, направил много, за да украси градовете и селата, през които тя щяла да премине. И тези действия били много в съответствие с практиката на срещи на високопоставени служители в онези дни. Умелите “дизайнери” и декоратори на Потьомкин направили много, за да накарат окото на императрицата да се наслади на приятни неща. Факт е, обаче, че тези изкушения имали само ролята на декорация, а не били плод на истински дела.

Колкото и да е странно, победена Турция вярвала в мита за селата на Потьомкин. Османците били силно вдъхновени от митичните градове и картонените кораби. На 13 август 1787 г. Османската империя обявява отново война на Русия. Тогава „картоненият“ Черноморски флот нанесъл големи поражения на турците в битките при Фидониси (1788), Лиман (1788), Тендра (1790), Керченския проток (1790) и Калиакрия (1791).

Потьомкинските села ползата от тях

Турция завинаги се сбогувала с идеята да завладее Крим, Таман и кубанските татари, загубили крепостите Измаил, Анапа, Очаков и др. И така, това дава отговор на въпроса: какво означава да вярваш в митове и да ги използваш за практически цели.

В заключение:

И въпреки развръзката изразът “Потьомкинските села” в руския език е останал и живее и до днес. Той е символ на измама и показен блясък, който крие неприятности. Именно с това се свързва днес. И ако някога ви предложат съвременни Потьомкинските села, то едва ли бихте искали да живеете в такива, щом вече сте чули истината за тях!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ