HomeЗдравеПризнаци, че тялото ни има недостиг на желязо

Признаци, че тялото ни има недостиг на желязо

Тялото ни алармира като ни изпраща сигнали, когато нивата на желязо са под необходимите стойности

Желязото играе важна роля в човешкия организъм. Няма да е пресилено, ако кажем, че то е незаменимо в определени функции на организма. Желязото спомага за преноса на кислород между клетките от белия дроб. То също спомага за образуването на червените кръвни клетки и нормалното функциониране на имунната система. Затова е от ключово значение за общото здраве на човека нивата на желязо в организма да бъдат в посочените стойности.

Тялото ни алармира като ни изпраща сигнали, когато нивата на желязо са под необходимите стойности, пише healthline.com

Симптоми на анемия

Недостигът на желязо е един от симптомите на анемия. Когато количеството на желязо не е достатъчно, може да се почувстваме неразположени и отпаднали. Затова при липса на желязо трябва да бъдат взети навременни мерки, за да бъде предотвратено развиването на анемия.

По-тежък менструален цикъл

При жените, при които менструалния цикъл протича с по-обилно кървене, рискът от дефицит на желязо е по-голям, тъй като загубата на кръв е повече. Затова е препоръчително да потърсите лекарско мнение и да следите редовно нивата на желязо в кръвта дори да се чувствате добре и да нямате някой от посочените признаци за липса на желязо.

Топ 5 мита за коремните мазнини, в които да спрем да вярваме

Бледа кожа

Промяната в цвета на кожата винаги алармира за някакъв здравословен проблем. Обърнете внимание, ако кожата ви е избледняла и сериозно е променила цвета си. Незабавно потърсете мнение от лекар. Един от признаците за липса на желязо е промяна на цвета на кожата, който може да я направи по-бледа, синкава или жълтеникава. Кожата може да стане полупрозрачна и през нея кръвоносните съдове по-видими. Освен това при липса на желязо в кръвта може да се промени още цвета на устните, венците и клепачите.

Умора

Както отбелязахме вече, желязото играе основна роля при транспортирането на кислорода от белия дроб към клетките. Неговият дефицит може да доведе до недостиг до кислород, от който да започнете да се изморявате сериозно дори при елементарни физически усилия, като например разходка в парка или качване на стълби.

Ускорен пулс

Дефицитът на желязо в кръвта може да затрудни работата на сърдечносъдовата система. Сърцето започва да бие ускорено, като по този начин се опитва да компенсира недостига на желязо. Затруднената работа на сърцето може да се влоши общото здравословно състояние и да отключи заболявания като аритмия и ускорен пулс.

9 естествени средства, с които да повишите енергията и да смените кафето

Главоболие

Ако често страдате от главоболие, което трудно отминава, то може да е признак за дефицит на желязо в кръвта. Проблемът се изразява в това, че е затруднена функцията на тъканите в мозъка, които не могат да бъдат снабдени качествено с кислород, поради липсата на желязо.

Косопад

Причините за косопада може да са много и честно казано рядко свързани с липсата на желязо. В редки случаи обаче, е установено, че неговия дефицит може да причини загубата на коса, тъй като до фоликулите не достига достатъчно кислород и те стават слаби и могат лесно да паднат.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ