HomeИнтересноБългарияЕвмолпия е старо име на кой български град

Евмолпия е старо име на кой български град

Знаете ли кой български град наричали Евмолпия?

Отговорът е тук, но сега ще поговорим не само за Евмолпия, която е старо име на българския град Пловдив. И така, тук ще намерите информация за самия него, както и за всичките му 9 популярни имена.

Пловдив е вторият по големина град в България, след София по население, площ и значение.

Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. Градът се простира на шест уникални хълма (тепета) от сиенит, в западната част на Горнотракийската низина, от двете страни на най-голямата река в България Марица. Той е вторият по големина град в България. Градът се намира на 150 км източно от София и на 270 км западно от Бургас.

Какво е изобразено на Самарското знаме

В района на Пловдив са открити древни тракийски, римски, византийски и османски културни находки. Както и паметници на културата от българското Възраждане. Днес градът е модерен, бизнес център. Тук се намират и административни сгради, и търговски центрове и офиси на много фирми и предприятия.

Според информация набавена ни от интернет, днес знаем девет имена, които град Пловдив е имал от основаването си, преди хиляди години до наши дни, преди даденото му настояще.

Деветте имена на Града на Тепетата

С тях е наричан Пловдив, през всичките тези векове. Сменяни са като украса и съществуват от основаването му, преди хиляди години до наши дни.

Кендрисос е най-старото име на града. То е свързано с главното божество от римската епоха – Аполон Кендрисос.

“Съединението прави силата” – на коя друга страна е девиз, освен България

Евмолпия е името на града, когато е бил населяван от тракийското племе беси.

Одрис – някои изследователи смятат, че тракийското име на града датира от края на 3-ти – 2-ри век пр.н.е. Той бил главният политически и административен център на Одриската държава.

Филипополис – 342 пр.н.е д. Филип II сломява съпротивата на траките и ги разбива. Античните автори отбелязват, че градът е творение на Филип и затова носи неговото име – Филипопол.

Пулпудева – Траките приемат името Филипопол и го превеждат като Пулпудева.

Тримонциум – от 1 век пр. н. е. започва римска експанзия по земите на траките. Филипопол и района му се превръщат в арена на ожесточени кръвопролитни битки. През 72 пр.н.е. д. Римският генерал Марк Теренций Варон Лукул пръв завладява долината на Марица, включително и Филипополис, който римляните наричат ​​Тримонциум (град на трите хълма).

Защо се слага знаме на покрива на нова къща

Пловдив – според Чепинския летопис името е Плодни град, което вероятно означава “плодороден град” поради плодородието на Тракийската низина, около долината на Марица.

Филибе – през 1371 г. Филипополис попада в Османската империя и носи името Филибе.

Пловдив – името на града идва от предишното му име Пулпудев.

В заключение:

На темата – Евмолпия е старо име на кой български град

Пловдив е главният град на Тракийската низина и вторият по големина град в България. Той претендира да бъде и най-старият в Европа. В Пловдив са запазени паметници от различни епохи, от римския театър и византийски мозайки до турски джамии и къщи във възрожденски стил, а уютното разположение на хълмовете и близостта на планината само допълват очарованието на околността.

Какъв е номиналът на първата българска банкнота

Пловдив се гордее със своята шест хилядолетна история и претендира да бъде най-старият град в Европа. Разположен е в обширна равнина, ограничена от Стара планина на север и Родопите на юг. В ясни дни тези планини се виждат от почти всяка точка на града. Всичко това само допринася да се съхранят климата, красотата, автентичността и неподправения им чар.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ